Åbning af Nordisk Økonomisk Kvægavls kongres, 21. juli 2002

Borgmester Jens Arne Hedegaards velkomst

 

"Af dristige tanker og håb blev den til,

ved målrettet virke: Man kan, hvad man vil,

men farverigt, båret af lyst,

så broget som skoven i høst.

Vi værner det gamle, vi vover det ny

i Brønderslev by."

 

Sådan lyder 2. vers i Brønderslev-sangen, som er skrevet af en vores lokale digtere og som vi gerne synger, når vi samles. 

På vegne af Brønderslev Kommune vil jeg byde jer alle sammen velkomne hertil. Jeg håber, at alle har haft en god tur.

En særlig velkomst til jer, der er kommet fra de andre nordiske lande. Brønderslev Kommune har netop i år haft besøg fra vores 2 venskabskommuner i hhv. Norge og Sverige, og det er altid dejligt at være sammen med vores nordiske venner. Det er mit håb, at I kan rejse hjem herfra med kufferten fyldt med gode oplevelser.

Brønderslev bliver kaldt Vendsyssels hjerte - og vi ligger midt imellem vest og øst imellem det vilde og dragende Vesterhav og det milde og lyse Kattegat. Vi ligger midt imellem det nordlige Vendsyssel med Skagen på toppen og den store nabo i syd: Aalborg.

Og infrastrukturen har stor betydning for vores samfunds udvikling. Udviklingen i kommunen tog for alvor fart, da jernbanen mellem Aalborg og Hjørring blev bygget og gik lige igennem kommunen. Vi har derfor store håb til motorvejen, der også går lige igennem kommunen. I oktober sidste år åbnede vi første etape og d. 28. september i år åbner vi det sidste stykke mod Hjørring. Vi håber, at vi derved kan skrive et nyt kapitel i den store bog om Brønderslevs udvikling.

At motorvejen har en effekt, kan vi allerede konstatere nu. Siden motorvejen sidste år åbnede, er vores indbyggertal steget med 157 personer. Men det er ikke kun motorvejen, der er med til at skaffe os flere borgere. Vi har et bredt tilbud inden for kultur- og fritidslivet med sport, musik, teater, kunst og meget mere.

Brønderslev er en industri- og landbrugskommune. Inden for maskinindustrien er Brønderslev godt kendt med de store virksomheder Pedershaab og P.N. Beslag. Begge har bidraget til kommunens udvikling. Landbrugets betydning er der heller ingen, der stiller spørgsmålstegn ved.

I dag er det altså mosen, landbrugsjorden og de grønne bakker, der omgiver kommunen. Vores byvåben vidner også om tilknytningen til industri og landbrug med tandhjulet og ploven - Brønderslev Kommune har altid rummet både land og by.

Og det er glædeligt at opleve, at vi - som der står i sangen - værner om det gamle og vover det ny. På landsbrugsområdet ses det ved, at vi er en landbrugskommune, der også tænker miljørigtigt. Vi har virksomheder, der forsker i dette, og vi er med i udviklingsprogrammer, der skal sikre, at vi bliver endnu bedre til at værne om landbrug og miljø på én gang.

Kommunen er bevidst om den store betydning, landbruget har haft og stadig har for kommunen. Mange af vores oplandsbyer ville ikke være der, hvis ikke landbruget havde udviklet sig. Og mange arbejdspladser ville være gået tabt, hvis ikke der stadig var driftige og dristige landmænd med lyst til et liv i landbruget. Derfor er vi også glade for, at jeres konference kommer til at ligge lige præcis i vores kommune.

Nogle mener, at Brønderslevs navn stammer fra en gammel vikingehøvding - høvding Brundur. Brønderslev skal efter sigende være det sted, hvor han levede - her af navnet Brundurs lev. Om det er et fup eller fakta, ved vi ikke. Men vi kan datere bopladser tilbage til oldtiden - dengang var vi omgivet af hav.

Brønderslev har godt 20.200 indbyggere, og mere end 12.000 af os bor her i byen. Vi passer godt på både unge og gamle generationer. Rundt omkring i kommunen bygger vi nye ældreboliger, ligesom en ny børnehave også har set dagens lys i år.

Virkelysten ses også ved, at der bygges mange nye huse i Brønderslev. Kommunen har stor succes med at sælge byggegrunde, bl.a. området Vestskoven som ligger lige bag ved, hvor vi er nu. Her er skabt et dejligt nyt miljø, hvor både børnefamilier og de lidt ældre trives godt side om side.

Brønderslev har tilbage til vikingetiden været kendt som en driftig handelsby - et ry som vi stadig mener at kunne leve op til. I byen finder I mange gode specialbutikker og supermarkeder. Og jeg ved, at I er velkomne til at besøge dem….

Jeg vil slutte med endnu engang at byde jer alle sammen rigtig hjerteligt velkommen til Brønderslev og så vil jeg minde jer om, at lige rundt om hjørnet finder I Brønderslevs største turistattraktion: Rhododendronparken. Den står godt nok ikke i fuldt flor længere, men smuk er den stadig. I parken finder der mere end 10.000 planter, og vi har netop i juni måned indviet en ny etape af parken. Jeg håber, at jeres program levner plads til en tur i byens åndehul.

Velkommen